Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten
Trending Tea 3

Duurzame doeners #4 TrendingTea




TrendingTea haalde alle schakels uit de theeketen


Een trending story in de serie Duurzame Doeners deze keer! Dit is het verhaal van Roeland Veen en Niels Schutter van TrendingTea, onze duurzame theeleveranciers. In 2016 startten zij met hun onderneming. TrendingTea werkt aan een 100% eerlijke theeketen. Ze haalden alle schakels uit de keten en importeren nu echte theeblaadjes rechtstreeks van boerencoöperaties uit Sri Lanka. Ze zijn Social Enterprise en Fairtrade gecertificeerd. Hutten koos voor TrendingTea vanwege de inzet voor milieu & biodiversiteit, social return en circulariteit. Roeland Veen: “We willen andere landen in de wereld stimuleren om duurzaam te ondernemen en zorgen voor mensen die nog veel te vaak onderbetaald worden.”

Geen tussenschakels als importeurs en groothandels dus voor TrendingTea. Van de plantage/boerencoöperatie gaan de thee en kruiden in Sri Lanka zelf naar een lokale verpakkingsfabriek en dan op transport over zee naar Nederland. Aangekomen in de haven gaat de thee rechtstreeks naar het warehouse van TrendingTea. Het maakt de thee 100% traceerbaar. Niels Schutter: “Naast het feit dat wij rechtstreeks zakendoen, is de thee ook Fairtrade gecertificeerd. We bieden losse thee en duurzame piramidezakjes aan. Geen fijnvermalen thee met smaakstoffen dus, maar de mooiste theeblaadjes met pure ingrediënten en biologisch geteeld. De theeblends zijn met zorg samengesteld om mensen te laten genieten van een echte smaaksensatie. Roeland Veen: ‘Wij betalen de boerencoöperaties in Sri Lanka de hoogst mogelijke Fairtrade fee. Dit is 1,10 dollar per kilo. Zelf willen we verder gaan dan Fairtrade. Daarom kiezen we, bovenop het feit dat onze thee Fairtrade gecertificeerd is en een keurmerk heeft, voor het zakendoen middels Direct Trade. De theeboeren waar wij mee samenwerken telen hoogwaardige en duurzame thee. Zij ontvangen gemiddeld 30% - 50% meer per kilo door via deze boerencoöperatie hun thee te verkopen. Wij werken aan een 100% eerlijke theeketen en het is ons doel om alle theeboeren gegarandeerd een living wage te kunnen betalen. Niels Schutter: ‘Met het losse theeblaadjes concept genieten gasten van lekkere thee zonder onnodig afval. De theesoorten worden gepresenteerd in stijlvolle, presentatiedisplays. De thee wordt bijgevuld in handige navulverpakkingen en hiermee besparen we 80% verpakkingsmateriaal. De hippe bamboedisplays hebben een gave uitstraling op elke locatie en zijn een échte eyecatcher! Zij worden in Nederland gemaakt door deelnemers van 50|50, onderdeel van het Leger des Heils. Zo werken we ook hier aan een duurzame plek voor hen in de samenleving.”

““Wij willen mensen van echte pure thee en ingrediënten laten genieten. Geen smaakstoffen en fijn vermalen poeder””

Met eigen ogen
De verse theeblaadjes worden met kruiden en specerijen geblend tot verrassende smaakcombinaties zoals Green Tea Ginger Lemon of Black Tea Forest Fruit. Roeland Veen: “De gemberstukjes komen van een Fairtrade plantage en ook andere kruiden en specerijen zoals lemongrass, kaneel en kardemom komen lokaal uit Sri Lanka. Wij komen zelf ook op deze plaatsen en kennen de mensen. Doordat de theemarkt voor consumenten niet transparant is, weten veel mensen niet dat er bij enorm veel standaard theeproducten wordt bijgedragen aan het uitbuiten en onderbetalen van mensen in het land van herkomst. Door thee te laten verwerken én lokaal te laten verpakken in het land van herkomst, beperken we reisafstanden en zorgen we voor goede arbeidsomstandigheden van medewerkers. Ook Fairtrade kent sterke controles.”

Investeren in lokale gemeenschap
“Wij staan in direct contact met de boerencoöperaties en partners in Sri Lanka. Samen met het Fairtrade comité investeren we in zorg, educatie voor kinderen en duurzame landbouw. Daarnaast worden er speciale projecten door de boerencoöperatie georganiseerd zoals gratis maaltijden voor werknemers. Verder investeren wij zelf nog in de gemeenschap van theeboeren waar wij mee samenwerken in Sri Lanka. Hier worden bijvoorbeeld maaltijden, schoolmaterialen of andere benodigdheden van gekocht. Zo hebben we recentelijk mogen investeren in een nieuw ICT-gebouw bij een school waar de kinderen heengaan van de boeren waar wij onze thee kopen. Dit gebouw wordt momenteel gebouwd.

Bevorderen biodiversiteit
Door haar werkwijze zet TrendingTea ook in op het bevorderen van biodiversiteit. Roeland Veen: “Er groeien meer dan 120 florasoorten zoals bomen, struiken, grassen en waterplanten. Er wordt alleen gebruikgemaakt van regenwater, een zeer duurzame manier van agriculture. Dit water wordt opgeslagen in vijvers om biodiversiteit te stimuleren en om in te spelen op droogte. Door landbouw met meerdere gewassen voorkomen we bodemuitputting. Dit wordt gedaan door te werken volgens een Agroforestry (boslandbouw) systeem. Verder nemen we diverse maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zo maakt de verpakkingslocatie gebruik van zonne-energie en windenergie. En we bezorgen CO2 neutraal in heel Nederland. Eén van onze doelen is om op korte termijn een CO2 neutraal assortiment te leveren.”

In de serie ‘Duurzame doeners’ gaat Hutten op bezoek bij en in gesprek met onze leveranciers over onze duurzame match. Via de website lees je ook de andere verhalen.

Sri Lanka 3
Boerencoöperatie Direct Trade 7