Nabij de snelweg in het buitengebied van Venlo staat een van de meest innovatieve tuinbouwbedrijven van Nederland: SemperVere. Het bedrijf teelt er diverse slasoorten en kruiden. “Jaarrond, pesticidevrij, met veel minder waterverbruik, CO2-neutraal en klimaatpositief,” somt CEO Thomas Baars op. “En dat alles in een Circulaire Indoor Kas.” Hutten is een van de afnemers van het eerste uur en zag de kas transformeren tot de perfecte groeilocatie voor de gewassen.
Indoor farming, het telen van gewassen in gebouwen, kan een antwoord zijn op de duurzame voedseluitdaging waar we als samenleving voor staan. In gebouwen kun je immers elke dag van het jaar, onafhankelijk van het weer en klimaat(verandering) en onder gecontroleerde omstandigheden gewassen telen. Er zijn geen pesticiden nodig en veel minder water en land. Het grootste probleem waar vertical farms mee worstelen is het hoge energieverbruik. Daar liep Thomas Baars ook tegenaan. “Met een dak vol zonnepanelen was nog geen 5% van de energiebehoefte gedekt. Samen met mijn compagnon, CTO Thijs Maathuis, ging ik op zoek naar een andere oplossing. Thijs heeft veel ervaring in de tuinbouwsector en heeft grootschalige tuinbouw- en indoor farming-projecten gerealiseerd. Zo kwamen we op het idee om een reguliere kas vol zonnepanelen te leggen en in te richten door de voordelen van indoor farming te combineren met de efficiëntie van teelt in kassen.” Na een succesvolle crowdfunding in april 2023 en de vondst van een geschikte ‘verlaten’ kas in Venlo startte in oktober van dat jaar de verbouwing.
“We verbruiken CO2 in plaats van het te produceren!”
Klimaat- en energiepositief
Op het dak was er ruimte voor 25.000 m2 zonnepanelen. Het dak en de gevels werden dicht gemaakt en geïsoleerd. De warmtekrachtkoppeling (WKK) die op gas draait, ging eruit. Thomas Baars: “In een reguliere kas met WKK verdwijnt 90% van de warmte (en CO2) naar buiten door de luchtramen. Maar onze kas is potdicht; de warmte en koude worden opgewekt met stroom uit de zonnepanelen in plaats van gas. CO2 vangen we met een innovatief systeem af uit de buitenlucht en wordt vervolgens geconcentreerd ingebracht. Zo wordt geen CO2 uitgestoten, maar juist ín de kas gebracht en terug omgezet in biomassa (de planten). Het klimaatsysteem creëert qua temperatuur en luchtvochtigheid de ideale omstandigheden. Het is eigenlijk altijd lente (de vertaling van SemperVere) in de kas. De zonnepanelen hebben bovendien een piekvermogen van 4,3 MWh en dat is 4 keer meer dan we op jaarbasis gebruiken. We kunnen dus zelfs warmte terug leveren in de toekomst. Kortom: op jaarbasis produceren we energie in plaats van het te verbruiken en verbruiken we CO2 in plaats van het te produceren! Daarnaast gebruiken we 95% minder water, zo’n 4 liter per m2 per dag. Het enige water dat we gebruiken is wat wordt opgenomen door de planten.”
Aandacht voor arbeidsomstandigheden
SemperVere draagt bij aan alle duurzame thema’s waar ook Hutten zich voor inzet. Frank Dobbelsteen, manager Strategy & Sustainability bij Hutten: “Wij vinden het belangrijk dat de organisaties waar we mee werken aandacht besteden aan biodiversiteit & milieu, klimaat, circulariteit, maar ook aan de sociale aspecten, zoals goede arbeidsomstandigheden. Zeker in deze sector is dat belangrijk. Doordat SemperVere jaarrond produceert, gaat de kas niet dicht en dat betekent continuïteit voor de medewerkers.” “We maken nu nog gebruik van een vaste pool uitzendkrachten, maar binnenkort gaan we vanuit die pool mensen aannemen,” vult Thomas Baars aan. “We willen mensen rechtstreeks aan ons binden, echt bouwen aan een team. Ons verhaal en het feit dat we jaarrond open zijn en geen piekbelasting kennen in de werkzaamheden biedt ook meer werkzekerheid en continuïteit voor medewerkers.”
Langer houdbaar
Hutten heeft inmiddels een succesvolle pilot op 3 locaties afgerond en breidt de afname uit met nog 3 locaties. Frank Dobbelsteen: “We laten zo gezamenlijk het afnamevolume van diverse slasoorten groeien. We zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de producten die door de manier waarop ze geteeld zijn, zonder pesticiden, niet gewassen hoeven worden. Daardoor blijven ze langer vers, wel meer dan een week. SemperVere levert de producten in kratten met alleen een binnenzak aan bij onze versleverancier Heerkens. Daardoor wordt drie keer minder plastic verpakkingsmateriaal gebruikt. Heerkens zorgt er vervolgens voor dat de juiste producten over onze locaties worden verdeeld.”
Geen verspilling
Tijdens een indrukwekkende rondleiding door de kas leren we meer over de drie fases van de teelt en vertelt Thomas Baars over de uitbreidingsplannen die er nu al zijn. “De kas wordt nu nog maar voor 30% benut. We wilden eerst het hele systeem goed werkend krijgen. Nu gaan we een kiemkamer maken. Dat gebeurt in een stuk ongebruikte kas, want voor het kiemen is geen licht nodig. Daarna gaan we aan de slag met het andere deel.” Tijdens de rondleiding ontstaat ook al een nieuw idee als we bij de bieslookplantjes staan. Doordat sommige stengeltjes niet altijd lang genoeg zijn voor bijvoorbeeld consumentenverpakking, ontstaan er kleine reststromen. Hutten gaat nu onderzoeken of De Verspillingsfabriek deze wellicht kan verwerken in de verse roomkaas die ze er maken.
In de serie ‘Duurzame doeners’ gaat Hutten op bezoek bij en in gesprek met onze leveranciers over onze duurzame match. Via de website lees je ook de andere verhalen.