Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Kuppens fotografie 9259 min

Duurzame doeners #2 Fresh Valley




Kleine tomaatjes met een groot verhaal




Al ruim 13 jaar zijn René Tielemans en Hutten aan elkaar verbonden. “Sinds 2011,” vertelt de tuinbouwondernemer. “In de afgelopen jaren zijn we flink uitgebreid. We hebben nu 30 hectare verdeeld over zes locaties. Sinds 1 januari 2024 zijn we verder gegaan onder de naam Fresh Valley.” Tielemans levert aan Hutten de meest duurzaam gekweekte tros-cherrytomaten, de Juanita, die verkocht wordt onder de eigen merknaam l’Amuse.

Onder de vlag van Fresh Valley komen we voor Hutten nog een bekende naam tegen: Bert van den Brand. Al sinds 1999 werken de families Van den Brand en Tielemans samen in de tomatenteelt. “Voorheen wisselden we af en nam Bert de voorjaar- en zomerproductie voor zijn rekening en wij de productie in de periode van oktober tot januari. Sinds 2022 richt Bert zich meer op de teelt van aardbeien in Uden en Maasbree en de overige locaties op de tomaten en komkommers. Vorig jaar zijn daar snack-komkommers bij gekomen en later de mini- en midi-komkommers. Hiermee zijn we in een gat in de markt gestapt. We zijn inmiddels de grootste mini-komkommerteler van Nederland met 17 eigen afnemers. Die komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Duitsland, Engeland en Zweden. De snackmarkt voor de komkommers groeit hard, we krijgen hier met name voet aan de grond mee binnen de retail. Voor de Foodservice is het nog geen gangbaar product. Je gaat zo’n minikomkommer niet snijden voor in een salade natuurlijk, daar is deze te duur voor.” Toch ziet inkoper Rens Faes van Hutten kansen voor de snackkomkommer: “Veel bedrijven verstrekken gratis fruit aan hun medewerkers. In het kader van vitaliteit en gezondheid, kan ik me indenken dat ook snackgroenten hier in de toekomst onderdeel van worden. Dit is best het onderzoeken waard.”

14 tomaatjes aan een tros
Terug naar de tros-cherrytomaatjes. Achter de kleine rode smaakbommetjes zit een groot duurzaam verhaal. De tomaatjes worden geteeld in kassen. Gaas is de eerste barrière voor vijandige indringers als spint en vlinders. In de kassen zorgen hommels voor de natuurlijke bestuiving en monitoren medewerkers wekelijks ongewenste insecten en de effectiviteit van natuurlijke vijanden. Het water in de kassen is regenwater van het dak. Tielemans: “We kunnen 22.000 kuub water opvangen per jaar, dat is ongeveer de hoeveelheid die we gebruiken. De watergift en klimaatsturing in de kas zijn optimaal geautomatiseerd. Alles is gericht op stabiliteit en kwaliteit. Zo bevatten alle trossen 14 tomaatjes, zodat ze allemaal evenveel water opnemen.”

Kuppens fotografie 9371 min

“De 4 motoren van de WKK’s wekken voor meer dan 12.000 huishoudens stroom op”

Overschot elektriciteit
De kassen worden verlicht met LED-verlichting en sinds 2006 verwarmd met WKK’s waarmee het licht ’s nachts kan worden aangezet. De CO2 die bij het verwarmen vrijkomt, wordt terug de kas ingeleid en door de planten opgenomen. Tielemans heeft ook zonnepanelen, die onder andere het koelsysteem draaiende houden. Met de 4 motoren van de WKK’s kan voor een indrukwekkende hoeveelheid van meer dan 12.000 huishoudens stroom worden opgewekt. Door de zonnepanelen en de huidige netcongestie komt het voor dat de WKK wordt uitgeschakeld op het moment dat de panelen te veel energie opwekken die op dat moment niet kan worden teruggeleverd. “Helaas zijn er nog geen accu’s die groot genoeg zijn voor de opslag van de door ons opgewekte elektriciteit. Omdat we continu stroom nodig hebben het hele jaar rond, is ook een warmtepomp daardoor nog geen optie voor ons.”

Sociaal duurzaam
Bij Fresh Valley werken net als in de rest van de glastuinbouw in Nederland veel arbeidskrachten uit het buitenland. “Wij hebben een eigen recruiter die in bijvoorbeeld Polen of Roemenië al gesprekken voert. Dit scheelt veel verloop, want mensen hebben een duidelijk beeld van het werk dat ze gaan doen en de plek waar ze terecht komen. Eenmaal in Nederland hebben we veel aandacht voor de woonomstandigheden van de medewerkers. Zo hebben we 15 eigen huizen zodat mensen voldoende privacy hebben. We werken ook samen met zorgboerderij MeMo. We bieden dagbestedingsactiviteiten aan zoals vegen, oud papier verzamelen of ander licht ondersteunend werk.”

In de serie ‘Duurzame doeners’ gaat Hutten op bezoek bij en in gesprek met onze leveranciers over onze duurzame match. Via de website lees je ook de andere verhalen.

IMG 5760 min