Bij Tielen heeft biologisch de toekomst
In 2002 ging de destijds pas 21 jaar oude Johan Tielen een maatschap aan met zijn ouders. In 2006 nam hij het familiebedrijf Tielen Groenten uit America volledig over. Ondernemerschap, innovatie en een duurzaam hart brachten het bedrijf tot waar het nu staat. “We telen nu 26 verschillende soorten groenten, zowel biologisch als gangbaar,” vertelt bedrijfsleider Jeroen Huijs. “Biologisch vinden wij de mooiste vorm van telen. Dat heeft echt de toekomst.” Hutten neemt haar courgettes af bij Tielen. In de serie ‘Duurzame doeners’ gaan we in gesprek met onze leveranciers over onze duurzame match.
Tielen werkt op meerdere gebieden aan het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Een vanzelfsprekendheid zo blijkt uit het gesprek met Jeroen Huijs. Het dak van het bedrijfspand in America ligt vol zonnepanelen, waardoor inmiddels 70% van het energieverbruik duurzaam is. Maar de echte duurzame winst valt te behalen bij de core business van het bedrijf: de teelt. Momenteel vormen courgettes en pompoenen de grootste volumes bij Tielen. Een deel van de courgettes vindt zijn weg naar Hutten.
In de volle grond
“We telen courgettes in de volle grond. We hebben zo’n 400 hectare, waarvan ongeveer 100 hectare biologisch is. Voor de bestuiving van courgettes is het belangrijk dat insecten, zoals bijen, eerst stuifmeel verzamelen bij de mannelijke bloemen en deze daarna overbrengen naar de vrouwelijke bloemen. Voor een goedlopend proces zijn dus veel bestuivende insecten nodig. Daarom zaaien we extra bloemranden in en plaatsen we bijenkasten bij de courgettes. We oogsten van eind mei tot half september. Na de oogst gaan de courgettes eerst een nacht in de koeling. Dat doen we om de schil tot rust te laten komen omdat hij vol aan het groeien is als we hem oogsten. Daarna verpakken we ze, waarbij we steeds minder plastic gebruiken en steeds vaker klapkratten bijvoorbeeld.”
“Goede zorg voor de bodem is cruciaal”
Carbon Laser Weeder van Amerika naar America
Steeds meer biologisch telen is een uitgesproken wens van Tielen. Daarbij is goede zorg voor de bodem cruciaal. Dat betekent onder andere minder diep ploegen. Want dat zorgt voor minder verstoring van de bodemstructuur en het bodemleven. Ook blijft er door minder diep te ploegen, meer organisch materiaal op het oppervlak van de bodem liggen, wat helpt om erosie te voorkomen en zorgt dat de bodem beter water kan vasthouden. Maar: het betekent ook dat onkruid sneller de kans krijgt om zich te verspreiden. “We hebben daarom als een van de eersten in Nederland een Carbon Laser Weeder uit Amerika aangeschaft”, vertelt Huijs. “Dit slimme apparaat rijdt over de akker en signaleert waar onkruid staat en brandt het dan weg. Met name bij onze spinazie gaat dit ons enorm helpen. Door de snelle groei van spinazie blijft er veel ruimte en licht beschikbaar voor onkruid om te groeien.”
Reststromen naar De Verspillingsfabriek
Hoewel Tielen er alles aan doet om zo min mogelijk groente te verspillen, zijn te grote courgettes en te kleine of juist te grote pompoenen voorkomende reststromen. Rens Faes, inkoper bij Hutten: “Dit zijn voor onze Verspillingsfabriek dé perfecte reststromen. Vorig jaar verwerkten we 3500 kilo courgettes en wel 8000 kilo pompoenen in onze soepen in De Verspillingsfabriek. Binnenkort verkennen we dan ook de mogelijkheden voor een verdere samenwerking hierin. Daarnaast blijven we uiteraard in gesprek. Hutten heeft ook als doel om meer biologische producten te gaan gebruiken. Dat is niet alleen onze wens, ook een deel van onze opdrachtgevers vraagt erom. Het kan dus zomaar zijn dat we in de toekomst ook andere producten gaan afnemen bij Tielen.”