Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
Soepuitgifte 1800x400 hash40eacf10dc433694

Zo eten jouw gasten lekker, gezond en goed voor de aarde!

Het is een van de grootste uitdagingen van deze tijd: hoe en wat moeten we eten om in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Gelukkig is er goed nieuws, want het kan! De EAT-Lancet studie toont het aan: met een menu met een grote rol voor plantaardig eten. Hutten onderschrijft de uitgangspunten van dit menu volledig en is inmiddels vol aan de slag met het ontwikkelen van de lekkerste recepten om jouw gasten op een smakelijke manier te laten ervaren hoe lekker een meer plantaardig eetpatroon is.

“We moeten net zoveel liefde geven aan groente als aan vlees.” – Joris Hendriks, executive chef Hutten


Groenten in de hoofdrol

Onze executive chef Joris Hendriks is een van de enthousiaste chefs die bezig is met het ontwikkelen van recepturen in de lijn van EAT-Lancet. Joris: “Het bord eten bij EAT-Lancet ziet er anders uit dan we gewend zijn. Het menu gaat uit van 3 keer per week vlees, 2 keer vis, 2 eieren en dagelijks bijna 2 porties zuivel (250 ml). Wel vlees en vis dus, maar kleinere porties en veel meer groenten. Die groenten moeten dan wel veel meer aandacht krijgen in de bereidingstechnieken. Eigenlijk verdienen ze net zoveel aandacht als het vlees nu krijgt.”

Kooktechnieken voor groenten

“Pekelen, roken, grillen, roosteren en fermenteren, er zijn zoveel kooktechnieken die groente meer smaakdiepte geven,” vervolgt Joris. “Neem een pompoen. Behalve grillen, kun je die ook goed roosteren en roken. Of wat dacht je van een hele knolselderij aan het spit in plaats van kip? Veel technieken die we toepassen op vlees kun je ook toepassen op groenten. En het zet je creatief aan het denken: is de techniek van dry-aged rundvlees bijvoorbeeld ook mogelijk met groenten?”

Smaak is het allerbelangrijkst

Hoewel dierlijke ingrediënten onderdeel zijn van EAT-Lancet, gaat Joris hier zorgvuldig mee om. “Ik zie hybride vlees (deels dierlijk, deels plantaardig) als een tussenoplossing ten opzichte van ultra-bewerkte producten. Bij Hutten maken we ze ook nog eens zelf en weten we dus precies wat we toevoegen. Zo houden we onze hybride producten ook zo onbewerkt mogelijk. Bij EAT-Lancet gaat het uiteindelijk om het verminderen van dierlijke producten. Als ik die gebruik kijk ik dan ook hoe ik met zo min mogelijk dierlijk product zoveel mogelijk smaak krijg. Neem ansjovis, daar heb je maar een paar stukjes van nodig voor heel veel smaak. En daar gaat het uiteindelijk om. Smaak moet altijd de boventoon voeren.” Zelf proeven hoe het smaakt? Je bent altijd welkom voor een inspiratiesessie.

Wat is EAT-Lancet?

In 2019 werd het EAT-Lancet rapport gepubliceerd. Hierin staan de resultaten van een twee jaar durend wereldwijd onderzoek waarin wetenschappers antwoord wilden vinden op de vraag: Hoe kunnen wij in 2050 alle 10 miljard mensen voorzien van een gezond voedingspatroon én binnen de draagkracht van onze planeet blijven?