Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Waarom je appels wel met peren moet vergelijken

Wat is beter: een banaan of een appel? Water uit de kraan of uit een flesje? Zijn brood en koolhydraten ongezond? Kun je beter een wijntje nemen of een glas bier? Zomaar een kleine greep uit vragen die me worden gesteld. Begrijpelijk, want voeding is complex. En ook al weten we er steeds meer over, wat vandaag goed voor je is, kan morgen anders zijn. En dan zijn er naast de wetenschappelijke feiten ook nog veel verschillende meningen. Een diëtist vindt misschien iets anders dan je oma die gelukkig en gezond 100 is geworden….

Omdat verwarring vraagt om vereenvoudiging, is er een grote markt voor hypes. Mensen willen een oorzaak hebben voor hun overgewicht en de foodies en dieetgoeroes die roepen dat koolhydraten de boosdoener zijn, krijgen direct veel aandacht. Een dieet dat iets uitsluit en aanstipt als oorzaak van het kwaad scoort bij de massa.  

Niet het product, maar het patroon bepaalt
Maar je kunt niet van één product zeggen of het gezond of ongezond is. Het hangt er onder andere vanaf hoe vaak je het product eet en hoeveel je ervan eet. We kunnen wel zeggen dat een product past in een gezond voedingspatroon. Van bepaalde productgroepen weten we dat ze positieve effecten hebben op je gezondheid. Denk aan groenten, fruit, vis en ongezouten noten. Het maakt dus wel uit hoeveel en hoe vaak je iets uit de verschillende productgroepen eet. Iets wat wordt verstaan onder gezond zoals fruit, kan in te grote hoeveelheden toch niet passen in een gezond eetpatroon. Als je elke dag 10 bananen zou eten, is dat te veel. Andersom is chocolade of een witte boterham niet meteen ongezond. Zolang het maar past in de rest van je voedingspatroon.

Geen sexy advies, maar het helpt wel
Maar hoe ziet zo’n gezond voedingspatroon eruit? Mijn enige, niet bepaald sexy, advies is: stop met energie stoppen in het achterhalen of een banaan beter of slechter is dan een appel. Maar eet eens een banaan of appel. Bij een bewust eetpatroon staan bewuste ingrediënten, producten en juiste eetmomenten centraal. Gebaseerd op de laatste inzichten uit de wetenschap, heeft Hutten in samenwerking met partner Stichting Voeding Leeft het Food Coach Model ontwikkeld. Met het Food Coach Model helpen we onze gasten van ieder eetmoment een gezonde maaltijd te maken! Het Food Coach Model bestaat uit vier hoofdcomponenten: drink vooral water, plantaardige producten zijn de basis, vul matig aan met dierlijke producten en vermijd sterk bewerkte voeding.

Totaalplaatje
Gezond eten is daarom eigenlijk heel simpel. Gewoon terug naar de basis: eet en drink onbewerkt, meer plantaardig en gevarieerd. Dat levert de meeste voedingswaarde voor je lijf. We kijken niet of één product goed of slecht is, het gaat, zoals gezegd, om het totaalplaatje. Dus eet je dagelijks hoofdzakelijk onbewerkt, plantaardig en gevarieerd, dan zit je goed en hoef je je niet druk te maken om de details.