Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Meer energie na deelname aan Eet Experiment

De ‘gezonde’ koeken hebben plaatsgemaakt voor een appel met een handje noten bij Karin Seitzinger. De HR-manager bij Macaw deed mee met het allereerste tiendaagse Eet Experiment van Hutten om te ervaren wat een ander eetpatroon met je doet. “Ik heb het idee dat ik me energieker voel en dat het eten minder belastend voor mijn lijf was. Ik heb in ieder geval veel minder suiker binnengekregen en ben ook nog eens bijna twee kilo afgevallen zonder honger.” De meeste deelnemers hebben een vergelijkbare ervaring met het nieuwe vitaliteitsprogramma van Hutten.

Vitale medewerkers maken het verschil. Zij zijn gezonder, voelen zich energieker, kunnen zich beter concentreren en zijn meer betrokken bij het bedrijf. Naarmate de scheidslijn tussen werk en privé verdwijnt, wordt de rol van de werkgever steeds belangrijker. Niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten. Bij Macaw ging vier jaar geleden dit lampje al branden, ingezet door de financieel directeur. In samenwerking met Lifeguard werd voor alle medewerkers een vitaliteitsprogramma gestart hoe zij hun energie beter konden managen. “Een volgende stap was het eten”, legt Karin Seitzinger uit. “We wilden een gezonder aanbod in het bedrijfsrestaurant en hebben daarvoor Hutten gekozen.”

Goede voorlichting belangrijk
Hoewel je er steeds meer over hoort, is nog niet iedereen zich bewust van de invloed van voeding op de vitaliteit van mensen. Goede voorlichting is dus belangrijk, maar zelf ervaren wat anders eten met je doet net zo goed. Als cateraar voeden wij dagelijks 25.000 monden en voelen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor hun vitaliteit. In ons aanbod aan producten houden we dat steeds voor ogen en we ontwikkelen verschillende vitaliteitsprogramma’s, waar het Eet Experiment er een van is. 

Kick off door Voeding Leeft
Karin: “Het Eet Experiment startte met een gezamenlijke workshop van Stichting Voeding Leeft voor alle deelnemers. Geweldig hoe Annemarie Ernst met wetenschappelijke onderbouwing toelicht wat voeding met je doet. Het experiment bestaat daarna uit het volgen van tien spelregels en een boekje met recepten voor een tiendaags menu met ontbijt, lunch en diner. Ik heb niet alle recepten zelf bereid, tijdens de lunch heb ik gekozen voor soep en een salade in het bedrijfsrestaurant. Het ontbijt en diner kwam wel uit het boekje. Mijn man en zoon aten mee als de maaltijd hen aanstond. Met effect, want mijn zoon heeft er ook wat van opgestoken. Hij nam altijd vla met cornflakes als ontbijt, dat doet hij nu alleen in het weekend en door de week pakt hij een gezonde boterham.” 

Plantaardig is de basis
De basis van het Eet experiment is het Food Coach Model dat Hutten in samenwerking met Voeding Leeft ontwikkelde: drink vooral water, plantaardige producten zijn de basis, vul matig aan met dierlijke producten en vermijd sterk bewerkte voeding. “Ik kijk terug op een geslaagd experiment, ik ben me echt energieker gaan voelen. De manier van eten paste ook bij mij. Ik hou van groenten, maar soms was de hoeveelheid in de recepten zelfs te veel voor me. Het leuke vond ik dat je zoveel inspiratie krijgt om anders te eten. Een pizzabodem van bloemkool, daar zou ik zelf nooit opgekomen zijn. Met name de recepten om met je ontbijt te variëren heb ik erin gehouden. En ik laat die gezonde koeken dus staan.”

Conclusie
Hutten heeft inmiddels feedback van de deelnemers verzameld en geanalyseerd. Daaruit blijkt dat 30 tot 40% van de deelnemers vaak of elke dag volgens het experiment hebben gegeten. 85% van de deelnemers geeft aan dat ‘onbewerkt, vers en gevarieerd eten de basis is’ het meest is bijgebleven, gevolgd door het uitgangspunt ‘drie maaltijden per dag’ (40%). Het merendeel van de deelnemers ervaart meer energie en een betere concentratie tijdens het experiment en 75 % van hen is dan ook van plan zijn/haar eetpatroon ook na het Hutten Eet Experiment aan te passen. Voor Hutten een positieve start van dit nieuwe programma met ook een aantal aanbevelingen voor het vervolg. Zo gaan we voor meer betrokkenheid tussen de deelnemers onderling en minder uitval tijdens het experiment. Ook willen we deelnemers nog beter ondersteunen door hen een maaltijdbox te geven waarmee we hen uitdagen om met de ingrediënten aan de slag te gaan. 

Meer weten van de vitaliteitsprogramma's van Hutten? Neem dan eens contact op met mijn collega Hanneke Kezer: hanneke.kezer@hutten.eu