Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Hutten gaat voor minder toegevoegde suiker

We gooien het er maar meteen uit: suiker is slecht voor je en hoort geen onderdeel te zijn van een gezond voedingspatroon. Wetenschappers geven aan dat suiker een oorzaak is van onder andere overgewicht en Diabetes type 2. Let wel, we hebben het hier over toegevoegde suiker. Niet over de natuurlijke suikers in een lekkere zoete appel of frisse ananas. We bedoelen suiker die zit in koekjes, snoep en frisdrank, maar ook in pindakaas en bouillonblokjes. Hutten zet de komende jaren fors in op het terugdringen van toegevoegde suiker in onze producten: in 2017 hebben we deze met 50 % teruggebracht ten opzichte van 2014.

Als we het over suiker hebben, maken we onderscheid tussen natuurlijke en toegevoegde suikers. Gemiddeld krijgen Nederlanders elke dag zo'n 51 gram binnen aan natuurlijke suikers (koolhydraten): uit melk, groenten, peulvruchten, aardappelen en fruit, maar ook uit vruchtensappen, fruitconcentraten en brood. De World Health Organisation (WHO) geeft als advies dat vrouwen niet meer dan 25 gram (6 klontjes) en mannen niet meer dan 36 gram (8 klontjes) tafelsuiker of toegevoegde suiker per dag mogen. Maar schrik niet, we eten elke dag zo'n 71 gram aan toegevoegde suikers. Die 71 gram schep je niet alleen in je koffie of thee, maar die zit ook verstopt in bewerkte producten uit de supermarkt. In koekjes en snoep, maar ook in kant-en klaarsauzen en soepen. Dat verstoppen van suiker begon eind jaren zeventig, toen er algemeen gedacht werd dat vet slecht was. Fabrikanten van voedsel gingen de natuurlijke vetten uit producten halen en vervingen deze voor suikers om het product smaakvol en houdbaar te houden. Ook gingen we met zijn allen aan de pakjes, zakjes en kant-en-klaarmaaltijden. We wilden gemak, wat zorgde voor een enorme opkomst van producten waarmee we makkelijk en snel een maaltijd op tafel konden zetten.

Eten weer gezond maken
Wil je het advies van de WHO opvolgen, dan moet je als gemiddelde Nederlander je suikerinname dus met ongeveer tweederde verminderen. Dat is geen makkie, maar steeds meer mensen willen hiermee aan de slag. Ze gaan voor gezondere producten waar minder toevoegingen in zitten. Dit sluit goed aan op onze visie om eten en drinken gezonder te maken en mensen te stimuleren tot een gezondere voedselkeuze. Het is onze doelstelling om minder bewerkte gerechten en producten te gaan maken. Zonder pakjes en zakjes dus. Daarmee verminderen we automatisch snelle koolhydraten zoals suikers, maar ook zouten en transvetten. Minder bewerkt koken betekent dat we werken met producten die boordevol voedingsstoffen zitten die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren en om je lijf zo gezond mogelijk te houden.

Doelstellingen
Bas van Boxtel, Manager Culinair: “We hebben voor het terugbrengen van suiker concrete doelstellingen vastgelegd. Dit jaar willen we een reductie van 15% ten opzichte van 2014, volgend jaar zetten we in op een reductie van 30% en in 2017 is dat percentage 50%. Een mooi streven, maar komt er dan iets in de plaats van suiker of worden de producten minder zoet? “Beide is waar,” legt Bas uit: “ Producten en recepturen mogen gezoet worden door het toevoegen van natuurlijke suikers in de vorm van groenten en fruit. Daarbij kun je denken aan dadels, bananen en wortels. Deze producten moeten in zijn geheel of gemalen toegevoegd worden. De voedingsvezels in fruit en groenten dempen de snelheid waarmee suiker wordt opgenomen. Als je ze zou persen, gaan die vezels verloren. Daarnaast mag er bij hoge uitzondering gebruik worden gemaakt van minder geraffineerde suiker. Dat is suiker in zijn meer natuurlijke vorm, zoals honing en in mindere mate kokosbloesemsuiker en palmsuiker. Het mag duidelijk zijn dat alle chemische zoetstoffen, zoals aspartaam en sacharine uit den boze zijn.”

Tip voor in de supermarkt
Wil jij ook minder suiker eten? Check dan goed de etiketten in de supermarkt. De opsomming van ingrediënten begint met het meest gebruikte ingrediënt. Let er daarbij op dat je zelden het woord 'suiker' zult aantreffen. Fabrikanten gebruiken tientallen 'schuilnamen', zoals dextrose, glucose-fructosestroop of fructose. Wanneer je ziet dat suiker één van de top 3 ingrediënten is, dan weet je dat het in grote hoeveelheden aanwezig is.

Waarom is suiker eigenlijk zo slecht? Wat doet de consumptie van te veel toegevoegde suiker met je lijf? Daarover meer in een volgend blog!