Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
Soja 2

Duurzame doeners #6 HarrysFarm



HarrysFarm: Transparantie van grond tot mond


Sinds 1996 runt Harry Schreuder samen met zijn vrouw het akkerbouwbedrijf HarrysFarm in Oostelijk Flevoland vlakbij Swifterbant en Lelystad. Destijds namen ze het bedrijf over van de vader van Harry. De oppervlakte van het bedrijf is ca. 49 ha waarvan 5,25 ha in eigendom is, de rest wordt gepacht van de domeinen. Hutten neemt bij hem sojabonen af. Harry laat mensen graag zien wat er op zijn bedrijf gebeurt en wil bijdragen aan de agrarische kennis van de Nederlanders. Een transparante ondernemer in hart en nieren, daar houden we van!

Het bedrijf van Harry en zijn vrouw heeft 5 hoofdpercelen. Ze verbouwen er voornamelijk aardappelen, uien, suikerbieten, peterselie, edamame sojabonen en wintertarwe. “Verder doen we nog aan Agrarisch natuurbeheer”, aldus de akkerbouwer. “De gewassen rouleren over de hoofdpercelen. Op elk hoofdperceel staat een gewas, na een jaar gaat dit gewas naar een ander perceel. Deze roulatie duurt 5 jaar, dan komt het gewas weer op het eerste perceel terecht. Dit heet ook wel bouwplan of vruchtwisseling.” Het rouleren brengt veel voordelen met zich mee. Harry: “Ten eerste brengt het meer op dan een akker waarop elk jaar hetzelfde gewas wordt verbouwd. Bodemdieren zoals aaltjes en ook bepaalde schimmels kunnen dan schade toebrengen aan het gewas. Ook heeft de grond na intensieve teelten zoals aardappelen en suikerbieten nu kans te herstellen. Tarwe is zo’n gewas dat de grond goed doet herstellen, omdat de wortels de grond weer los maken. Tevens levert het stro van de tarwe veel organische stof op waar de bodem erg blij mee is. Het is dus slim om de volgorde waarin we de gewassen verbouwen af te wisselen. We beschermen daarnaast het oppervlaktewater in onze waterafvoerende sloten rondom de percelen met akkerranden van minimaal drie meter breed. Ze vormen zo bufferstroken, zodat de kans bijna nihil is dat gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het oppervlaktewater komen. Ook kunnen vogels en insecten hierin voedsel en schuilgelegenheid vinden. En dat is weer goed voor de biodiversiteit.”

“Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd ervaren waar hun voedsel vandaan komt”

Op en top transparant
Het transparante karakter van Harry uit zich door zijn inzet voor verschillende initiatieven om de sector te verduurzamen. “Van 2012 tot 2019 deed ik mee met Stichting Veldleeuwerik. Daarin werkten agrarische ondernemers en hun afnemers samen aan verduurzaming van de voedselproductie door elkaar te inspireren en de persoonlijke grenzen van duurzaamheid op te zoeken. Veldleeuwerik was een succes, maar is helaas in 2019 gestopt. Wij zijn met een groep deelnemers nu verdergegaan onder de studiegroep Duurzaam Vooruit. In november 2016 ben ik toegetreden tot het Dagelijks Bestuur van Boerennatuur Flevoland als penningmeester. En ik ben al sinds 2002 participant in het windmolenpark Windpark Samen voor de Wind. In 2019 is het park bestaande uit 7 windturbines opgewaardeerd voor 7 nieuwe.” Tot slot, en stiekem misschien wel het leukste initiatief waar Harry aan deelneemt, is Kom bij de Boer. “In 2021 ben ik educatieboer geworden in Flevoland en ik ben bestuurslid van de Vereniging Kom bij de Boer. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd ervaren waar hun voedsel vandaan komt en hoe dat wordt verbouwd. Het doel is voor ons al vereniging dat elk kind in zijn of haar basisschooltijd een keer op een boerderij komt en leert ervaren waar hun voedsel vandaan komt en hoe het groeit.”

Sojabonen als stikstofkillers
Het telen van sojabonen, ook wel edamamebonen genoemd, kan op verschillende manieren bijdragen aan duurzaamheid en dit is dan ook precies de reden dat Hutten dit product graag van een Nederlandse teler inkoopt. De sojabonen worden via Green Organics door Hutten afgenomen. Sojabonen zijn peulvruchten die in symbiose leven met stikstofbindende bacteriën (Rhizobium). Deze bacteriën kunnen stikstof uit de lucht binden en omzetten in een vorm die planten kunnen gebruiken. Hierdoor kan de noodzaak om de vaak milieubelastende kunstmest te gebruiken, verminderen. Daarnaast kan de teelt van sojabonen de bodemstructuur verbeteren en bodemerosie verminderen. Sojaplanten wortelen diep en voegen organisch materiaal aan de bodem toe, wat de bodemvruchtbaarheid en waterretentie verbetert. Sojabonen worden vaak, net zoals bij HarrysFarm, gebruikt in rotatiesystemen met andere gewassen zoals maïs of tarwe. Dit helpt ziekten en plagen te verminderen, de bodemgezondheid te verbeteren en de afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen. Over het algemeen hebben de sojabonen ook minder water en andere hulpbronnen nodig in vergelijking met andere gewassen zoals maïs en rijst, vooral als ze worden geteeld in regenafhankelijke systemen.

Hoge voedingswaarde
Nog een voordeel en een reden waarom Hutten fan is van sojabonen voor bijvoorbeeld onze populaire poke bowls: ze zijn een rijke bron van plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren. In de transitie naar een meer plantaardig dieet kunnen ze bijdragen aan voedselzekerheid en een evenwichtige voeding en vormen ze een belangrijk alternatief voor dierlijke eiwitten. Dat de aanpak van Harry en zijn vrouw een toekomstbestendige is, bewijst het feit dat hun dochter het familiebedrijf zal voortzetten. Samen met haar man heeft ze al plannen voor verdere verduurzaming. Harry: “In de toekomst zal er vooral worden geïnvesteerd in duurzamere machines en precisielandbouw. We denken erover om een Ecorobotix aan te schaffen, waardoor we met minder gewasbescherming een minimaal gelijke opbrengst kunnen halen. ”

Global Gap
HarrysFarm is voor aardappelen, uien en verse soja Global Gap gecertificeerd en heeft een voedselveiligheidcertificaat voor suikerbieten en granen.

In de serie ‘Duurzame doeners’ gaat Hutten op bezoek bij en in gesprek met onze leveranciers over onze duurzame match. Via de website lees je ook de andere verhalen.

Soja 3