Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

De wereld smelt niet alleen op de ijskappen maar ook in het vermogen om samen te werken

Waar de financiële crisis ons aan het wankelen bracht, zijn het de ecologische, maatschappelijke en spirituele crisis die ons uitdagen het voor eens en altijd anders te gaan doen. Onze wereld zal de komende vijftien jaar radicaal veranderen. Waar we nu nog in de greep zijn van financiële waarde (de waarde van welvaart), zal er een verschuiving plaatsvinden naar maatschappelijke waarde (de waarde van welzijn). Wat betekent dit voor onze toekomst?

Wat het in ieder geval betekent, is dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. We zullen het met elkaar anders moeten gaan organiseren. Nationaal en globaal. Want wat er gebeurt, blijft niet beperkt tot de landsgrenzen, integendeel. Vasthouden aan wat was, is geen optie, maar wat dan wel? Acceptatie is het sleutelwoord. Omarm je angst, twijfels en onzekerheid over de toekomst. En bedenk je dat het ook een prachtige kans is: je kunt je steentje bijdragen aan een meer menselijke beschaving waarin vitaliteit, gezondheid en geluk centraal zullen staan in plaats van bezit en macht. Een beschaving die weer draait om het samen doen.

Eerst nog even wat feiten. Op ecologisch, maatschappelijk en spiritueel niveau gaat er veel mis in de wereld. Wetenschappers voorspellen dat de aarde de komende veertig jaar vier graden opwarmt en dat daarmee het ijs op de noordpool met een vrijwel lineaire snelheid verdwijnt. Daardoor stijgt de zeespiegel met vier tot zes meter. Het gevolg: zestig procent van het leven in de oceanen zal verdwijnen en een derde van de wereld wordt zo warm (tussen de 55 en 60 graden) dat er niet meer te leven is. Dat betekent dat honderden miljoenen mensen op zoek moeten gaan naar een andere plek om te leven. Ook in Nederland zullen we hiermee geconfronteerd worden.

Van waarde zijn
Een andere voorspelling: 70% van de bedrijven zal de komende twintig jaar verdwijnen. En de bedrijven die overblijven of nieuw komen, worden heel groot. Het verschil tussen arm en rijk (rijker, rijkst…) wordt onacceptabel en tussen de twee en vier miljoen mensen verliezen hun baan. Zijn we in staat om voldoende nieuws te creëren en naar een zelfredzame samenleving te transformeren? Naar een samenleving waarin we mensen die niet werken van waarde kunnen laten zijn? Naar een samenleving waarin we mensen die wel werken, werk kunnen bieden dat hen gelukkig maakt? Nu al heeft 80% van de mensen die ziek thuis zitten, psychische in plaats van lichamelijke klachten en is 60% van de werkenden ongelukkig met zijn of haar werk.

Systemen moeten om
We zullen veel 'oude' denkbeelden moeten loslaten en systemen moeten omgooien. En dat zal met name voor de wat 'ouderen' onder ons niet makkelijk worden. Met het aantrekken van de economie zijn zij het die het eerst terugveren in 'oud' gedrag en geld weer meer en meer leidend laten zijn bij de keuzes zij maken. Gelukkig zijn er ook bedrijven die het anders doen, zij zijn een enorme inspiratie voor ons. Google, Zappos, Sprinest, Semco, Schoongewoon en Buurtzorg. Stuk voor stuk bedrijven die het anders doen en welzijn voor welvaart laten gaan.

Een systeem dat drastisch moet veranderen is ons onderwijssysteem. Nu moeten kinderen voldoen aan de verwachtingen van anderen en alle aandacht gaat uit naar het ontwikkelen van je 'zwakke' kanten. Met desastreuze gevolgen van dien: het aantal zelfmoorden onder kinderen tussen de 4 en 16 jaar stijgt ieder jaar... Dit moet een halt toegeroepen worden. Onze talenten van vandaag zijn binnen de verkeerde context en zonder ontwikkeling geërodeerd tot nul. Zij hebben een andere omgeving nodig, andere voorbeelden. Het (basis)onderwijs moet transformeren van een klassikaal systeem met een uniforme norm naar een omgeving van gepersonaliseerd onderwijs waarin meesterschap wordt ontwikkeld. Kennis, kunde en intelligentie inzetten in de juiste context wordt belangrijker dan het bezitten ervan. En voor medewerkers van bedrijven is dat niet anders. Een leven lang leren en ontwikkelen gaat aanbreken!

De weg naar meer welzijn
We kunnen dus niet blijven doen wat we altijd deden en moeten in beweging komen. Accepteren dat het anders wordt en ons niet laten leiden door angst. Als je dat lukt, ben je al een heel eind op weg met het maken van een klein beetje impact. En het mooie is: je kunt al veel meer doen dan je denkt. Ook bij Hutten zijn we er elke dag mee bezig. Bijvoorbeeld met onze inspanningen voor een inclusief Hutten: we willen een bedrijf zijn waar alle talenten mee mogen doen, of je nu wel of geen afstand tot de arbeidsmarkt hebt. Andere voorbeelden zijn ons duurzame label De Guijt, ons talentenprogramma, projecten als de gezonde schoolkantine en de gezonde sportkantine, het initiëren van De Verspillingsfabriek, THREE-SIXTY en Foodsquad en daarnaast natuurlijk onze waste programma's, presentaties, lezingen, bedrijfsbezoeken, bestuursfuncties bij verengingen en platformen.

Voor Hutten voelt het niet als een verplichting om met dit soort thematiek bezig te zijn, maar als een logisch gevolg van ons bestaansrecht, ons zijn. Wij willen maatschappelijk toevoegen en willen dat de wereld levensvatbaar blijft voor onze (klein)kinderen.

Wil je eens verder klankborden hierover, dan ben je van harte welkom. Neem gerust contact met me op via pascal.verheugd@hutten.eu.