Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Curry uit Zuid-Afrika? Zo maak je het!

Zo lang ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door mensen en de dagelijkse dingen van het leven. Dat eten mensen met elkaar verbindt; dat is me door de tijd heen duidelijk geworden. Herinneringen ophalen doet vrijwel iedereen door te vertellen over een mooi moment aan tafel. Ik kan er nooit genoeg van krijgen. En wanneer ik iemand ontmoet, merk ik al snel dat ik van alles wil weten over de familiegeschiedenis en vooral over familierecepten.

Waar je ook woont, onafhankelijk van levensovertuiging of beroep, eten verbindt mensen met elkaar. Daarom schrijf ik over eten en cultuur, want beide vertellen het verhaal van het leven. Een paar maanden geleden werd ik gevraagd, zo maar uit het niets, om onderzoek te doen naar de meest populaire gerechten uit Zuid-Afrika; een land dat voor mij vooralsnog een mysterie was. Omdat naar mijn idee een persoonlijk verhaal veel meer betekent dan de algemene kennis uit een willekeurig kookboek, vroeg ik een Zuid-Afrikaanse collega-chef of ze een aantal recepten naar mij kon doorsturen. Ik werd binnen enkele uren door haar verrast met de mooiste verhalen over haar moeder, over de samenstelling van de tafel tijdens familiebarbecues en - niet onbelangrijk - kreeg een lange lijst aan ideeën voor prachtige en exotische recepten uit een land waar ik nooit geweest ben.

Culturen smelten samen
Deze persoonlijke verhalen waren voor mij aanleiding om me te verdiepen in de geschiedenis van Cape Town, Zuid-Afrika. Door mijn collega-chef en vriendin kwam ik te weten dat er een bijzonder stadsdeel daar te vinden is waar emigranten uit onder andere Indonesië, India, Sri Lanka, Oost- en West-Afrika, maar ook uit Brazilië, Japan en de Filipijnen samen leven sinds de 17e eeuw. Hier zijn cultuur en geschiedenis samengesmolten in wat vandaag 'Cape Malay' genoemd wordt.

De keuken van Cape Malay kenmerkt zich door een rijk gebruik van aromatische specerijen, die de basis vormt voor allerlei currygerechten. Hieronder deel ik mijn recept voor een 'Cape Malay Curry', want koken begint echt met de smaken en geuren van specerijen.

Cape Malay curryspecerijen

  • 2 theelepels hele zwarte peperkorrels
  • 8 kruidnagels
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 eetlepels fenegriekzaad
  • 2 eetlepels fijngemalen rode chilipepers
  • de pitjes van 6 kardemompeulen
  • 8 kerriebladeren
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 kaneelstokjes
  • 2-4 knoflooktenen

Bereiding
Rooster de peperkorrels, kruidnagels, kardemompitjes, het komijn-, venkel- en fenegriekzaad op matig vuur in een droge koekenpan totdat de geuren vrijkomen. Wrijf ze hierna heel fijn met een vijzel of in een keukenmachine. Voeg de rode peper, gember- en korianderpoeder toe. Kruimel de kerriebladeren in het specerijenmengsel en doe het in een weckpot. Voeg een kaneelstokje erbij en sluit de zelfgemaakte Cape Malay curry af met een deksel.

Start het maken van je Cape Malay curry-gerechten door een verse knoflookteen te roerbakken in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie (of ghee) op matig vuur alvorens de specerijen te gebruiken.