Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Angelique wil van betekenis zijn voor zwerfhonden op Lanzarote

Angelique Huggers (34) uit Uden zet zich naast haar drukke baan als locatieverantwoordelijke bij BLAUW in Den Bosch ook in als vrijwilliger bij dierenasiel Sara in Tahiche op het Spaanse eiland Lanzarote. Het doel van Sara is om daar de vele verwaarloosde zwerfhonden en -katten een draagbaar leven te geven bij een van de eilandbewoners of bij buitenlanders die de opgeknapte beestjes adopteren. Inmiddels heeft Angelique al ontzettend veel bereikt met verschillende donaties en bruikbare goederen. Onlangs ging ze voor de vierde keer naar Lanzarote om ter plekke de helpende hand te bieden. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met deze bijzondere samenwerker en haar bewonderenswaardige vrijwilligerswerk!

“Als een afstandsbediening kapot is, dan gooi je hem toch ook weg." Angelique kon het eerst niet geloven, maar een van de inwoners doelde hierbij toch echt op de manier hoe sommige mensen op Lanzarote denken over zieke of hulpbehoevende honden en katten. Ze treft helaas iets te vaak schrijnende gevallen aan op het Canarische eiland. Honden en puppy's die in een vuilniszak zijn gedumpt in een kliko of katten die hulpeloos wegkwijnen in kartonnen dozen. Reddeloos verloren lijken ze, maar gelukkig is daar dierenasiel Sara dat met man en macht probeert deze dieren weer op te lappen.

Straathonden
Angelique heeft een paar jaar op Lanzarote gewoond. Tijdens een rondrit over het eiland reikte ze eens verder dan de populaire toeristische oorden. En wat schetste haar verbazing? “Als je eenmaal de verharde wegen achter je laat, kom je ontzettend veel straathonden en -katten aan. Ik schrok daar heel erg van. Leon, mijn hond die helaas vorig jaar is overleden, heb ik toen meegenomen naar Nederland. Door hem ben ik eens gaan kijken of ik op het eiland ook een steentje kon gaan bijdragen aan de verzorging van zwerfhonden", vertelt ze. De Udense laat sindsdien geen moment onbenut om bij Sara de handen uit de mouwen te steken. “Al mijn vrije uren en dagen gaan op aan mijn vrijwilligerswerk. Gelukkig steunt mijn partner me volledig. Een zonnige luiervakantie aan het strand met een lekkere cocktail in de hand zit er namelijk niet in. Maar dat maakt me niets uit, dit is wat ik wil. Half mei ga ik er weer heen. De medewerkers zijn me erg dankbaar dat ik dit voor ze over heb." Dan met een knipoog: “Ze maken zelfs ruzie over wie me komt ophalen van het vliegveld haha."

Donaties
Vanuit Nederland probeert ze zoveel mogelijk geld en spullen in te zamelen. Zo organiseerde ze een interne rommelmarkt toen ze nog bij De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel werkte. “Mijn collega's hebben me geweldig geholpen. Ik haalde een paar honderd euro op en ze stelden veel nuttige spullen beschikbaar om naar Lanzarote te brengen." Ook maakte ze handig gebruik van Marktplaats, waar ze om allerlei goederen vroeg die ze aan Sara kon doneren. Onlangs steunde Hutten Angelique met een cheque van 650 euro. En vlak voor haar vertrek naar Lanzarote in mei staat ze op een rommelmarkt in haar woonplaats. “Alle beetjes helpen, al is het een tweedehands hondenketting."

Adoptie
Zelf heeft ze inmiddels een tweede voormalige zwerfhond, Mencey genaamd, uit Lanzarote geadopteerd. “Het vervoer is vaak een struikelblok. De podenco ibicenco bijvoorbeeld, een in Spanje veel voorkomend ras, is in Duitsland en Tsjechië heel populair. Maar de reis erheen moet wel worden bekostigd. Als ik in mei naar Lanzarote ga, weet ik nu al dat ik weer een hond mee terugneem naar Uden." Ook eilandbewoners komen met regelmaat een zwerfhond ophalen, maar even zo vaak wordt het beestje teruggebracht. “De zorg voor de hond breekt ze dan op. Jammer, maar we kunnen ze niets verplichten."

Dierenasiel Sara
In Sara werken momenteel zes mensen in vaste dienst. Daarnaast kan het dierenasiel rekenen op de steun van ruim veertig vrijwilligers, onder wie Angelique. Sara heeft plek voor 160 honden, de rest wordt ondergebracht bij vrijwilligers. Eenmaal daar gaat ze dagelijks vroeg uit de veren. “Meestal sta ik rond half zes op. Als je ergens energie van krijgt en voldoening uit haalt, maakt dat vroege tijdstip niets uit. Ook al moet ik regelmatig de hondenpoep opruimen of de vaak armoedige hokken schoonmaken. Ik heb het er allemaal voor over. Het gaat erom dat we proberen de dieren een draagbaar leven te geven." Maar soms is het naderende onheil helaas niet af te wenden, weet ze. “Je laat soms een traantje als een beestje het niet overleeft. Desondanks doen we er alles aan om de zwerfhonden en -katten te redden. Ja, je kunt het als mijn lust en leven zien. Ik wil het liefst elke seconde van de dag van betekenis zijn voor Sara."

Wil jij Angelique ook steunen in haar werkzaamheden bij Sara, bezoek dan de pagina van het dierenasiel in Lanzarote. Of bezoek de Facebook-pagina van Angelique.